Dorpsstraat 104 en Dreef te 1640 Sint-Genesius-Rode
datum : 2007 - 2009
bouwheer : PCDB
architecten : Linda De Backer en Dominique Plantefève-Castryck
Laureaat wedstrijd : Provinciale Architectuurprijs Provincie Vlaams Brabant 2009 - nominatie
Dorpsstraat 104 en Dreef te 1640 Sint-Genesius-Rode
datum : 2007 - 2009
bouwheer : PCDB
architecten : Linda De Backer en Dominique Plantefève-Castryck
Laureaat wedstrijd : Provinciale Architectuurprijs Provincie Vlaams Brabant 2009 - nominatie
Niettegenstaande de moeilijkheid van het terrein (grillige vorm), het specifieke karakter (tussen twee straten) en de strikte stedenbouwkundige voorschriften,
menen wij tot een ontwerp te zijn gekomen dat de bestaande omgeving respecteert en een mooie afwerking biedt aan beide straatbeelden.
Het geheel bestaat uit twee hoofdvolumes, met vlinderdak aan Dorpsstraat en lessenaarsdak aan Dreef, en een gelijkvloerse verbinding met plat dak.
In het volume langs de Dorpsstraat bevindt zich de inkom, de zithoek en op de 1ste en 2de verdieping het architectenbureau.
Dit volume sluit volledig aan bij de aanpalende woning naar bouwdiepte en kroonlijsthoogte toe.
Langs de Dreef worden de garage, bergingen en slaapvertrekken ondergebracht.
Eethoek, keuken en overdekt terras zijn voorzien in de gelijkvloerse verbinding.
Het niveauverschil van circa 1m tussen de twee straten wordt geleidelijk opgevangen. De zithoek zit verdiept t.o.v. de inkom, op tuinniveau.
De voortuinstrook zal ingericht worden met groen (grasheuvel, boom, &) om zo te breken met de bestaande bakstenen muur langs de aanpalende percelen. Samen met het groendak, dat nog moet uitgevoerd worden op het lessenaarsdak aan de Dreef, wordt de Dorpsstraat opgefleurd met groen.
Achter de voortuin en langs de zijgevel van de woning, situeert zich de binnentuin van +/-100m2, volledig omsloten met de eigen woning, een oude tuinmuur en een nieuwe tuinmuur/keermuur langs de Dorpsstraat. Deze laatste is voorzien van een doorkijkvenster om toch nog contact te houden met de straat.
Ruimtelijk werden de volumes zo opgevat dat er maximaal relatie is met de omgeving op vlak van zichten (kerktoren, &) en de eigen tuin.
De woning past haast onopgemerkt in het straatbeeld, en heeft een sober maar sterk karakter.
De oriëntatie en inplanting geven elke ruimte veel lichtinval en zonlicht (zijgevel langs het zuiden). Grote raampartijen zorgen voor een intens en continu contact met buiten. Hoewel de tuin relatief klein is van oppervlakte, geniet men er wel van vanuit elke leefruimte.
Het woongedeelte op zich is niet bijzonder groot en werd functioneel en logisch ingedeeld. De oppervlakte aan circulatie is beperkt, en er is veel bergruimte.
Dit laat toe de leefruimten minimaal in te richten of, er is m.a.w. weinig nood aan meubilair.
De keuken/eetplaats en de zithoek zijn fysiek van elkaar gescheiden door het overdekte terras, maar staan wel visueel in contact met elkaar
door de volledig beglaasde hoeken. Dit geeft de ruimten een zeer ruim en open gevoel.
De visuele relatie tussen de woonvertrekken is doorgetrokken tot in de slaapkamer en badkamer, van waaruit men zicht heeft op de binnentuin, en deels op de leefruimte. Zo ervaart men de woning deels als één open ruimte.
Het bureaugedeelte werd polyvalent opgevat, en kan zeer gemakkelijk een duplexwoning worden.
Alle voorzieningen op vlak van technieken houden hier al rekening mee, evenals de raamindelingen en oriëntatie.
Zodanig is een functiewijziging naar tweewoonst mogelijk,
zonder kap- en breekwerk, enkel met invulling van enkele lichte wanden en inrichting.
Door het bureau zowel fysisch als visueel volledig af te scheiden van het woongedeelte, is de privacy gegarandeerd, zowel nu, als in de toekomst.
De woning is voorzien van een gascondensatieketel, type zonnegascombi met een zonneboiler van 380L en vijf thermische zonnepanelen op het dak. Deze zonneboiler zorgt niet enkel voor sanitair warm water, maar geeft tevens ondersteuning in de vloerverwarming. Daar heel de verwarming functioneert op lage temperatuur (overal vloerverwarming), en een aandeel warmte nog geleverd wordt door de zon (10 à 15%), is het systeem bijzonder zuinig in verbruik. Bovendien leveren de grote raamoppervlakken veel passieve zonne-energie. De bouwaanvraag dateert van voor de epb-regelgeving. Dit hield ons niet tegen een zeer goede energieprestatie na te streven, door goed te isoleren (vloer: 10cm, dak 12cm en 18cm PIR, wanden 7,5cm). De isolatie, zowel thermisch als akoestisch, van de slaapkamers zal in de toekomst nog worden verbetert door het plaatsen van een groendak.
De gebruikte materialen zijn makkelijk te onderhouden (buitenschrijnwerk in aluminium, gietvloer, &) of vragen amper onderhoud en hebben een zeer lange levensduur (gevelsteen, dakbedekking in epdm). Van ruwbouw tot afwerking is er gestreefd naar soberheid en uniformiteit in materiaalgebruik, en het beperken van verschillende aannemingen. Enkele voorbeelden: gevelsteen werd gedunmorteld, zo komt de steen meer tot zijn recht, maar is die ook in één bewerking door de ruwbouwaannemer afgewerkt, trappen in zichtbeton, één type dakbedekking voor alle dakvormen epdm, één type vloerbekleding voor heel de woning, nl. een gietvloer (met uitzondering van de inkom, garage en bergingen in tegels), Verder zorgen de natuurlijke pleister en verven voor een goede vochthuishouding en gezond binnenklimaat.
architecten / studie speciale technieken : Linda De Backer en Dominique Plantefève Castryck
ingenieur stabiliteit : Van Soens bvba